موزه فرش آذربایجان که اولین موزه تخصصی فرش در دنیاست در سال ۱۹۶۷ افتتاح شد. بنیانگذار این موزه دانشمند وهنرمند برجسته لطیف کریموف است. موزه فرش که در ابتدا موزه دولتی قالی و هنر کاربردی مردمی آذربایجان نام داشت، از سال ۲۰۱۴ به موزه فرش آذربایجان تغییر نام پیدا کرد. این موزه از نظر ارزش و اهمیت فرش های موجود در خزانه خود، بزرگترین مجموعه در دنیای فرش به شمار می رود.
هدف اصلی از ایجاد این موزه، حفظ، تحقیق و نمایش نمونه های منحصر به فرد از هنر فرش بافندگی است که میراث ملی آذربایجان محسوب می شود.
یکی از ویژگی های جالب در مورد این موزه شکل سازه آن است که به شکل یک فرش لوله شده است.
موزه فرش آذربایجان از هفت مجموعه تشکیل شده است:
۱. مجموعه فرش های مسطح
مجموعه فرش های مسطح شامل زیراندازهایی است که در آن ها هیچ گونه پرزی به چشم نمی خورد و می توان از هر دو طرف آن استفاده کرد. این زیراندازها که شامل جاجیم، گلیم، زیلو و… می باشند در طرح ها و اندازه های متفاوتی وجود دارند.
۲. مجموعه فرش های کرک دار
این مجموعه همان بخش اصلی موزه است که از فرش های قدیمی مربوط به قرن ۱۷ تا فرش های مدرن و امروزی را شامل می شود.
۳. مجموعه محصولات فرشی
لوازم و پوشاکی که در ساخت آن ها به جای پارچه از بافته های فرش مانند استفاده می شود به عنوان محصولات فرشی در این مجموعه به نمایش گذاشته می شوند. این محصولات بیشتر مورد استفاده زندگی عشایری بوده است و به دلیل وزن کم و راحتی مورز استفاده قرار می گرفته.
۴. مجموعه ظروف فلزی
این مجموعه شامل ظروف فلزی است که اغلب در قرن های ۱۹ و ۲۰ ساخته شده اند و متعلق به شهرهای چون کاراباخ، شیروان، نخجوان و لاهیج هستند. در این مجموعه انواع کوزه، سطل های مسی، بشقاب، آفتابه، لگن و… مشاهده می شود.
۵. مجموعه بافته ها، لباس محلی و گلدوزی
در این قسمت انواع لباس های محلی متعلق به بخش های مختلف کشور آذربایجان را مشاهده خواهید کرد. علاوه بر آن وسایل تزیینی چون پرده، رومیزی، جانماز و… که با گل دوزی، منجوق دوزی و گلابتون دوزی مزین شده اند را می توانید ببینید.
نکته جالب توجه در مورد پوشاک آذربایجانی این است که با دقت کردن در جنس و طرح آن ها می توان حدس زد که هر لباس متعلق به کدام قشر از جامعه بوده است.
۶. مجموعه ظروف سرامیکی، شیشه ای و چوبی
با گشتن در این مجموعه می توانید ظروفی با قدمت ۴۶۰۰ ساله را که از نقاط مختلف آذربایجان گردآوری شده اند مشاهده کنید.
۷. مجموعه زیورآلات
مجموعه زیورآلات شامل آثار نفیس و گرانبهایی است که مربوط به اواخر هزاره دوم پیش از میلاد و عصر برنز هستند و اغلب آن ها مخصوص بانوان می باشند. البته در این میان شمشیرها و خنجرهای باستانی نیز به چشم می خورد. در انتهای این مجموعه آثار جواهرسازان معاصر مشاهده می شود.
برای بازدید از این موزه می توانید روزهای سه شنبه تا جمعه از ساعت ۱۰ صبح تا ۶ عصر و روزهای شنبه و یک شنبه از ساعت ۱۰ صبح تا ۸ شب مراجعه کنید. این موزه در روز دوشنبه تعطیل می باشد.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید